Complementaire genees/behandelwijzen

Geneeswijzen
Acupunctuur, massage, Chinese geneeskunst , kruidengeneeswijzen worden al eeuwenlang toegepast. De meeste bestaan al veel langer dan de conventionele geneeswijzen die de huisarts of specialisten toepassen. Deze alternatieve geneeswijzen kunnen niet altijd conventionele geneeswijzen vervangen, maar dienen soms wel tot ondersteuning of aanvulling ervan. Daarom worden ze ook wel complementaire geneeswijzen genoemd.

Basisbeginselen
Er bestaan verschillende soorten complementaire geneeswijzen.Ze zijn afkomstig uit veel verschillende landen en maken gebruik van diverse technieken. Een aantal basisbeginselen hebben ze echter met elkaar gemeen: Het lichaam beschikt over een zelfherstellend vermogen en kent een natuurlijke stabiliteit.De mens is niet alleen een fysiek mechanisme, maar een complex geheel van lichaam, ziel en geest. Bij de behandeling van ziekten besteden bijna alle alternatieve geneeswijzen aandacht aan deze factoren. Zij kijken naar de mens ‘als geheel’. De term ‘holistische geneeswijzen’ heeft hierop betrekking.

Omgevingsfactoren en sociale omstandigheden zijn erg belangrijk. Zij hebben evenveel invloed op ons als onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid.
Het is belangrijker om de oorzaak van een probleem te behandelen dan de verschijnselen.Een patiënt die zelf verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar gezondheid en die een actieve rol speelt in zijn of haar genezingsproces, geneest sneller en beter. Een goede gezondheid is een toestand van emotionele, mentale,geestelijke en lichamelijke balans. De kosmos heeft een natuurlijke, genezende kracht. Iedereen kan gebruikmaken van die kracht. Het is de taak van een therapeut om die kracht te activeren.

De laatste tien jaar bestaat er een groeiende belangstelling voor alternatieve geneeswijzen. Wellicht speelt onvrede over de vele medicijnen en de geavanceerde technologieën van de conventionele geneeskunde hierin een rol. Veel mensen zijn op zoek naar een natuurlijker manier van leven. Naast de gewone arts bezoeken zij een alternatieve therapeut. Deze combinatie wordt vaak als heilzaam ervaren, zowel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid als voor het emotionele welbevinden.

Verschillende therapieën
Het kan behoorlijk lastig zijn om de juiste therapievorm te kiezen. Sommige alternatieve geneeswijzen worden vergoed. Vraag uw huisarts welke behandelmethoden er zijn, of hij of zij bereid is u door te verwijzen. Kijk in de polisvoorwaarden of de behandeling wordt vergoed, of informeer bij uw verzekeraar.
Veel alternatieve therapieën zijn relatief onbekend en er is weinig of geen regelgeving waar de beoefenaars zich aan moeten houden. Als u zelf een alternatieve therapeut hebt gevonden, is het raadzaam te onderzoeken of deze persoon de juiste beroepskwalificaties heeft. Overleg met uw huisarts voor u met een nieuwe therapie begint.Vertel uw alternatieve therapeut ook over eventuele andere aandoeningen die u heeft, geneesmiddelen die u gebruikt of behandelingen die u ondergaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *