Complementaire zorg

Complementaire Zorg
Het begrip ‘complementaire zorg’ is afgeleid van complementaire behandelwijzen. Hieronder wordt verstaan de niet-universitaire en niet regulier onderrichte behandelwijzen.
Complementaire Zorg wordt gezien als aanvullende zorg door verpleegkundigen op de reguliere zorg of behandeling.

Veranderde Zorgbehoefte
De veranderde zorgbehoefte van de cliënt vraagt uitbreiding van de reguliere zorg.
De Nederlandse Vereniging voor Complementaire Zorg is ontstaan uit een groep verpleegkundigen die de leergang complementaire zorg hebben gevolgd.

Totale Zorg
Complementaire zorg voorziet hierin, waardoor totale zorg ontstaat. Verpleegkundige interventies op het gebied van Complementaire Zorg kunnen bijv. zijn: massage, etherische olie, kruiden, voeding.

Kennis en Krachten Bundelen
Onze doelstelling is: Complementaire Zorg toepasbaar maken binnen de verpleegkunde. Daarbij gaan wij uit van de individuele zorgbehoefte van de cliënt, gebaseerd op een aanvullende anamnese van leefstijl en visie op ziekte (beleving) en gezondheid. Dit willen we bereiken door verpleegkundigen ondersteuning te bieden bij het kunnen werken vanuit die totale zorg. De Nederlandse Vereniging voor Complementaire Zorg wil een netwerk opbouwen om de kennis en de krachten van de Complementaire Zorg te bundelen. We kunnen ondersteuning bieden bij het opzetten en uitwerken van workshops, protocollen, modules en onderzoeken rond het onderwerp.

Zelfhelend Vermogen
De definitie van Complementaire Zorg is door drs. Astrid Noorden, Master of Science in Nursing/1993, e.e.a. als volgt opgesteld: Totale zorg is zorg naar lichaam, geest en ziel en gericht op het helen van de mens. Binnen dit geheel noemen wij de Complementaire Zorg die interventies in het zorgproces die uitgaan van het zelfhelend vermogen van de patiënt en die dit vermogen stimuleren, ondersteunen en activeren. Complementaire Zorg besteedt op deze wijze aandacht aan de fysieke, emotionele, mentale, sociale en spirituele behoefte van de patiënt waardoor deze een staat van welbevinden kan bereiken en in stand houden.

Bron:  Susan Hupkens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *