Tijd voor Jou


foto (1)De Paradox van Innerlijke Rust
In onze constante zoektocht naar rust grijpen we naar middelen die ons onrustiger maken. Hoe harder je rust nastreeft, des te onrustiger je zult worden.

 

We zijn allemaal op zoek naar rust
Innerlijke rust is een soort ontastbaar gevoel wat we allemaal nastreven. Zodra je de opwinding van je kindertijd achter je hebt gelaten, en wordt opgeslokt in het leven van alledag wordt rust steeds waardevoller.

We zijn op zoek naar rust omdat het moderne leven ons zo ontzettend onrustig kan maken. Wij mensen zijn ontworpen om te leven in de natuur, in harmonie met het landschap en de wereld om ons heen.

In onze moderne wereld is de dagelijkse zonsondergang vervangen door een televisie en is het buitenleven ingeruild voor een kantoor. We werken met onze hersenen en stellen enorm hoge eisen aan onszelf.

Bovendien zijn er overal prikkels. Op straat, in de media, op je mobiel en ga zo maar door. We leven in een wereld die ons leven leuk en interessant maakt, maar die ook zorgt voor groeiende onrust. En hoewel de één beter met onrust kan leven dan de ander, zijn we allemaal ergens op zoek naar die plek van innerlijke rust.

Zoeken op de verkeerde plek
In onze zoektocht naar innerlijke rust zoeken we vaak op de verkeerde plek. Woon je op dit moment klein, en ervaar je hierdoor spanning? Dan kan het zijn dat je denkt rust te ervaren zodra je een groter huis met een tuin hebt. Het tegendeel kan echter waar zijn. Een groter huis betekent grotere verantwoordelijkheden, een groter huishouden, hogere lasten en meer onderhoud. Dit alles kan leiden tot meer onrust, terwijl je juist meer rust dacht te gaan ervaren.

Het vervelende is echter dat deze zoektocht tot rust alleen maar leidt tot meer onrust. Hoe meer je je drang naar rust afkoopt des te lastiger het wordt om tot rust te komen. Terwijl je steeds opnieuw vreugde koopt, raak je het vermogen om echt ergens van te genieten kwijt. Om ergens van te kunnen genieten moet je namelijk kunnen ontspannen.

Hoe vind je innerlijke rust nog meer niet?
Innerlijke rust vind je niet door te slapen. Deze manier van rusten zorgt voornamelijk voor een uitgerust lichaam, maar niet voor een heldere geest. Ook zal een luxe resortvakantie je niet vervullen met innerlijke rust. Een warm bad, een dagje sauna, een lekker wijntje, het opruimen van je huis, prachtige muziek en een weekje vrij nemen. Stuk voor stuk zaken waardoor je niet persé meer innerlijke rust zult ervaren. Het helpt je geest te kalmeren en spanning te verdrijven. Het is echter geen permanent antwoord op je eindeloze zoektocht naar innerlijke rust.

 

Rust is iets anders dan saaiheid
Innerlijke rust wordt vaak verward met saaiheid. Zo zijn er veel mensen die denken dat zij, wanneer ze eindelijk met pensioen zijn, de innerlijke rust zullen ervaren waar ze zo naar verlangen. Echter, innerlijke rust ontstaat niet automatisch wanneer je niets te doen hebt. Sterker nog, de frustratie van verveling wordt juist een bron van onrust en stress.

Rust is iets dynamisch. Het is geen eindbestemming en ook geen doel op zich. Het is bewust zijn. Bewust van jezelf, van je gedachten en van de wereld om je heen. Echte innerlijke rust vind je wanneer je jezelf regelmatig boven je gedachten, gevoelens en de wereld om je heen plaatst. Je ervaart dan een diepe rust en tevredenheid die je niet kunt voelen door je bezig te houden met externe zaken.

De Paradox van innerlijke rust
Dus wat is nu de paradox van innerlijke rust? De paradox is dat het zoeken naar meer rust je juist onrustiger maakt. Hoe meer je doet om het te krijgen, des te minder je ervan zult ervaren.

Dit komt doordat rust een eigenschap is die je niet met externe middelen kunt verkrijgen. Rust is niet iets wat je kunt vinden, het is iets wat je de ruimte moet geven. Je hebt het namelijk je hele leven al in je. Het is de kern van je bestaan.

Dus wanneer je al je hoop op meer rust hebt gevestigd op een externe factor, bedenk je dan dat dit slechts een illusie is. Blijvende, innerlijke rust kun je niet kopen. Je moet het de gelegenheid te geven om naar buiten te komen.

De meest directe weg naar innerlijke rust
Er zijn talloze manieren om je innerlijke rust te laten spreken. De meeste manieren draaien om het kalmeren van het lichaam, of het kalmeren van de geest in beperkte mate. De meest directe manier om rust te ervaren is echter door middel van meditatie.

Door dagelijks te mediteren zal de kracht van innerlijke rust steeds sterker worden in je leven, zonder dat je hoeft te wachten tot je pensioen. Het helpt je om de dagelijkse prikkels te neutraliseren en langzaam afstand te nemen van je eigen gedachten.

Bron: Jelle Hermus ´Praktische tips voor een mooier leven´

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *